15.4.08

Ускорител на частици

Все по-тежки сражения в Ирак. Активизиране на "Ал Кайда". Гладни бунтове в Третия свят. Задълбочаване на ипотечната криза. Всички тези проблеми може и да останат без никакво значение, ако се окаже, че двама души, завели дело във федералния съд в Хавай, са прави, писа в. "Ню Йорк таймс". Според тях гигантският ускорител за частици, изграден под швейцарска и френска територия и подготвен за включване през май, може да роди черна дупка и за частица от секундата да унищожи Земята. Учените твърдят, че това е твърде малко вероятно, но пък и едва ли имат средства, за да докажат тезата си, коментира изданието.

Физиците, обединени под шапката на Европейския център за ядрени изследвания (CERN), прекараха 14 години и похарчиха 8 млрд. долара, за да изградят Големия хадронен ускорител, в който елементарните частици ще се сблъскват със скорост близка до тази на светлината, за да пресъздадат условията във вселената в първата секунда след Големия взрив. Учените пък ще изследват внимателно останките от тези сблъсъци, за да потърсят обяснения за появата на всички елементи във вселената.

Според Уолтър Уогнър и Луис Санчо обаче учените са пренебрегнали възможността ускорителят да роди малка черна дупка, която да изяде Земята. Двамата спекулират, че гигантският магнит е в състояние и да "изплюе" нещо, наречено "стрейнджлет", което от своя страна да превърне планетата в плътна мъртва купчина от "странна материя". В иска им се посочва още, че CERN не е дал ясни данни за екологичното въздействие на експеримента.

Макар и да звучи странно, делото засяга сериозен проблем, занимаващ учените през последните години - как точно да бъде оценяван рискът при извършването на опасни експерименти и кой трябва да реши дали те да бъдат привеждани в действие. Двамата настояват на CERN да бъде забранено да пусне ускорителя, докато не са налице ясна екологична оценка и доклад за сигурността му. Освен него като ответници са призовани и федералното министерство на енергетиката, лаборатория "Ферми" и Националната научна фондация. Първото заседание по делото е насрочено за 16 юни.

Защо обаче CERN, европейска организация със седалище в Швейцария, трябва да отговаря пред хавайски съд? По думите на Джеймс Джилис, говорител на CERN, организацията все още се въздържа от коментар. "Едва ли местен съд в Хавай би могъл да има юрисдикция над международна организация в Европа, заяви той. А в предположенията, че хадронният ускорител е опасен, няма нищо ново." Джилис допълни още, че са налице два доклада за сигурността на комплекса, а трети е в процес на подготовка. "Възможността черна дупка да изяде Земята е твърде сериозна, за да оставим тази тема без обсъждане", казва и Микеланджело Мангано, член на CERN и на Групата за оценка на сигурността, готвеща последния доклад.

Големият хадронен ускорител е проектиран така, че да изстрелва протони с енергия 7 трилион волта, преди те да се сблъскат. Според Нима Аркани-Хамид, физик и експерт по елементарните частици от Принстън, в ускорителя ще се случи това, което се случва по

100 000 пъти дневно при срещата на космическите лъчи с атмосферата - т.е. нищо опасно.

Коментарите към статията са интересни.












































Източник: http://www.dnevnik.bg

Допълнителна информация:

Линк0


Линк1

Линк2

Линк3




2 коментара:

Анонимен каза...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

Анонимен каза...

Да, вероятно така че е